NEUROPEPTIDI

NEUROPEPTIDI
Postoji oko 100 razlicitih vrsta neuropeptida i svi su u obliku aminokiselina ciji je glavni zadatak da prenose informacije kroz telo.Mnogi neuropeptidi locirani su u zavrsecima odredjene grupe neurona i oslobadjaju se u zavisnosti od dejstva kalcijuma, sto ucvrscuje uverenje da ovi neuropeptidi pripadaju grupi transmiterskih supstanci.

Neuropeptidi su nadjeni u velikom broju neurona CNS zajedno sa mnogim aktuelnim transmiterima, tako da se danas istražuje njihov odnos u kontekstu etiopatogeneze niza oboljenja: epilepsije, senilne demencije, shizofrenije, depresije, a takodje u odnosu na bazicne funkcije vise nervne delatnosti: ucenje i pamcenje, spavanje i ponasanje u celini.

Dvije informacije o ljekovima koji se direktno ticu MS upravo govore o neuropeptidima.

Preparati su „Semaks“ i „SPV-2001“ ruske proizvodnje i„Enkorten“ preparat koji je jos u fazi proucavanja – Farmacija Tuzla.

Profesor Stukalov je predlog za Nobelovu nagradu zaslužio tako što je sa svojim saradnicima u Moskvi sintetisao„Nootrop-Semaks“, lek koji se pokazao kao izuzetno povoljan u lecenju neurodegenerativnih bolesti mozga, a koji u isto vreme poboljšava koncentraciju i kognitivne funkcije.

– Pocetna istraživanja, kaže za „Geopolitiku“ akademik Stukalov, datiraju još od 1983. godine kada je direktivom Politbiroa CK KPSS laboratoriji za regulatorne peptide bilo naloženo da se reši problem poboljšanja koncentracije kod granicara.

U toj ekipi, po recima Petra Stukalova, uz njega su bili potpredsednik Akademije nauka SSSR – Ovcinikov, general Ašmarin, profesori Mjasojedov i Nezavibatko.

– Moja odgovornost je bila sinteza prototipova, kaže kandidat za Nobelovu nagradu, i dodaje da je finansiranje u pocetku ostvareno uz pomoc Akademije nauka SSSR, ukazima Prezidijuma Vrhovnog sovjeta SSSR, dok se sada ostvaruje uz pomoc Akademije nauka Ruske Federacije.

Preparat „Semaks“ je nagraden mnogim zlatnim medaljama, od kojih je svakako najvažnija Eureka u Briselu i nagrada vlade Ruske Federacije za 2002 – prva nagrada koju je Ruska Federacija dodelila za neki lek. Semaks je kao lek registrovan 20.12.1994. godine u Rusiji, a u SRJ 28.5.1996.

Poslednjih godina profesor Stukalov je sa svojim timom u Moskvi razvio preparat „SPV- 2001“, koji pomaže otklanjanju bola, a ne stvara naviku. Preparat bi trebao da od jeseni bude primenjivan u : Rusiji, Japanu, SAD, Velikoj Britaniji…Prvi je biohemicar i lekar u svetu koji je stvorio lek za mozak.

Karakteristicno za „Semaks“ i „SPV-2001“ je to što su oba u obliku kapi sa veoma dugim poluživotom i upotrebljavaju se ukapavanjem u nosnu sluzokožu odakle odlaze u mozak. Takode je svoj rad nastavio razvijanjem dva nova leka za cir na želudcu koji su vec odobreni i kojima pocinje prva faza klinicke primene.

 

– Neuropeptidi su lekovi buducnosti, kaže akademik Stukalov.

Za uspešan rad na njihovom razvijanju pre svega istice izuzetno prijateljstvo i saradnju u njegovom timu, koji je prvi u svetu upotrebio neuropeptide u lecenju i dijagnostici bolesti centralnog nervnog sistema i drugih organa.

Rezultat višedecenijske saradnje naucnika sa Klinickog centra u Beogradu i Ruske akademije nauka su dva udžbenika, koja su vodeca u svetu u okviru oblasti koje obraduju: Neurohemija (objavljen 1996. u Moskvi) i Biohemija mozga (objavljen 1999. u Sankt Petersburgu).

Profesor Stukalov, na kraju razgovora za „Geopolitiku“, istice da mu je akademik Ljubiša Rakic pomogao svojim autoritetom i savetima, tokom istraživanja na preparatima protiv bolesti mozga.

Predlog da akademik Petar Stukalov dobije Nobelovu nagradu je ujedno i priznanje našim naucnicima, koji su i do sada u svetu uživali visok ugled.

****

U Bosni vec 8 godina se proucava „Enkorten“ ova godina 2006. je posvecena kontrolnoj grupi bolesnika od MS.

ENKORTEN, (zašticeno ime),predstavlja kombinaciju dva peptida (endogene osnove), što znaci da ih mi vec imamo u svom organizmu i da nam nisu strani.

Po nekima na pomolu je do sada najefikasnije sredstvo- lijek koji moguce djeluje na osnovne uzroke koji dovode do MS-a i koji omogucava osim procesa potpune ili djelimicne remijelizacije i eliminaciju upalnog stanja-kroz proces modulacije imunološkog odgovora organizma.

www.farmacija.co.ba/bos/enkorten.htm

LDN (Low Dose Naltrexone – mala doza naltrexona

drugs-36603237-clipart

Naltrexon je lijek koji se definiše kao blokator opijata. Uobičajeno se koristi u fazi apstinencije kod narkomana i alkoholičara sa dozom od 50mg i 150mg svakog dana. Ali primenjen u niskim dozama to je gotovo drugi lijek.

LDN se koristi u tretmanima za MS u Americi od 1985. ali se od skora koristi i u Evropi dok je na našim prostorima upotreba rijetka.

Opsežna klinička ispitivanja još uvijek nisu uradjena osim manjih ispitivanja u Njemačkoj, Danskoj, Holandiji. Trenutno u Italiji na grupi od 40 pacijenata vrši se ispitivanje djelotvornosti naltrexona.

LDN se koristi  kod nekoliko neuroloških oboljenja ukljucujuci MS, CNS, i autizam, rak, AIDS i hronova bolest. Planiraju se veća istrazivanja za MS i u svijetu je u toku prikupljanje novca za takvo nešto.

Metod je istražen od strane dr Bernarda Biharija iz USAkoji je kvalifikovan za internu medicinu i neurologiju i odskora je u penziji.

Propisana doza za MS je 1,5 mg prvog mjeseca tretmana, a zatim se prelazi na 3mg. Rezultati pokazuju da je upravo ova doza daje optimalne rezultate kao što je: smanjenje spazmova i zamora, kontrola mokrenja, mobilnost, bolje spavanje, smanjenje bola, tremora i drugih simptoma. Posle ove doze i dobrih rezultata doza se povecava na 4,5mg dnevno i to je ujedno i najveća doza koja se koristi u liječenju. Lijek se uzima u odredjeno vrijeme izmedju  devet časova  uvece i tri ujutru.

Preporučene doze čine da se organizam polako privikne na odgovor endorfina koji se ovim lijekom aktiviraju.

 

Kako Naltrexon djeluje?

Naltrexon aktivira endorfine prirodne hormone koji se proizvode u mozgu, a zaduženi su za suzbijanje bola.

“ Endorfini su biohemikalije hemijski slične opijumu kao što je morfijum ali kao sastavni dio  normalnog hormonskog sistema, ne stvaraju zavisnost i nisuštetni.

Endorfini  stvaraju fizičko zadovoljstvo  i uklanjaju bol, doprinose zaceljavanju rana, ili oštećenih tkiva, jačaju imunološki sistem. Endorfini se  oslobadjaju svaki put kada doživimo prijatan trenutak; opuštaju tkiva tako da neophodna antitela  mogu da stignu do oštećenog dijela tijela kako bi ga oporavili. Poznato je da je pod stresom imunološka sposobnost tijela umnogome umanjena. (iz knjige “Efekat endorfina” – Vilijam Blum, Finesa 2002.god.)

U samom tijelu otkriveno je 20 vrsta endorfina koji su dio porodica hemikalija poznatih kao neuropeptidi čiji je glavni zadatak da prenose informacije kroz tijelo. Postoji oko 100 različitih vrsta neuropeptida i svi su u obliku aminokiselina. Proizvode se u cijelom tijelu.

 

Kako pomaže kod MS-a?

Suzbija spazam, zamor i bolove. Pacijenti takodje navode da se pogoršanja zaustavljaju. Izveštaji navode da 98-99% pacijenata nemaju dalji napredak bolesti bez obzira da li je u pitanju rilapsno-remitentni oblik ili hronično-progresivni oblik MS-a.

Više od 2000 pacijenata od MS-a u SAD koristi naltrexon koji im je propisao njihov ljekar.

Neželjeni efekti

 Kada se počinje sa LDN-om mogu se javiti prve nedelje sledeći neželjeni efekti kod MS pacijenata: slabost, promjene u osjetima, spazmovi, bol, zamor, zatvor, nesanica. Ovi početni simptomi, promjene su direktno povezani sa nivoom endrofina . Ovi simptomi nestaju posle prve nedelje tretmana  kod nekih posle 3 mjeseca kada budu zamenjeni poboljšanjima.

Ovo se desava i zbog toga sto je LDN imunomodulator koji povećava broj T- limfocita za 300%.

Uporedno uzimanje kortizona i interferona sa LDN-om nije dozvoljeno jer interferoni smanjuju rad imunog sistema dok ga LDN povećava.

Štetnost Naltrexona

Posto je u pitanju vrlo mala doza koja se izlucuje iz organizma u roku od 3-4 sata napominje se da nema štetnosti za jetru i bubrege.

Lupex

Lupex kao  neuro-peptid, dobro ce pomoci kod trnjenja lica ili gubljenja kontrole dijela lica i dr.djeluje i analgetski, pa ce umanjiti i bol ako je prisutna.
Ali 10 aplikacija nece riješiti problem (to je malo)- ako se odnosi na lupex.
On su uzima sc. (subkutanom) aplikacijom pod kožu injekcjom.

Šta je Lupex ?- Proizvodac Bio-Factor Njemacka.

1.To je prije svega komercijalni naziv (zašticeno ime lijeka).
2.Lupex je genericki Met-Enkephalin, ili dio hormona Proopiomelanokortina, predstavlja njegov donji (završni dio). Utvrdeno je da se luci iz hipofize i još nekih dijelova mozga.
3. Lupex (Met-Enkephalin) je uz to pentapeptid (ima 5 aminokiselina).
4. Njegove karakteristike su da sprijeci migraciju upalnih stanica u upalno podrucje (dakle djeluje protuupalno).

Kako su sve autoimune bolesti vezane i za upalni proces, Lupex ce upravo u nastanku upalnog procesa djelovati, odnosno zaustavljati razvoj upale.
Lupex (citaj Met-Enkaphalin) ima i druga pozitivna djelovanja poput antikancerogenog itd.itd.
O njemu je objavljeno preko 5.000 radova .
On se veoma dobro podnosi, cak i u visokim dozama i takode je endogeni materijal (imamo ga mi vec u sebi), bazalne-fiziološke vrijednosti su približno jednake kod svih ljudi.
Ono što ovdje nedostaje je da ce upala ponovno biti aktivirana nakon odredenog vremena itd.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s